Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

"Κόλαση" στην αυλή του Πρωθυπουργού...


...Μουρούτης-Κεδίκογλου "κονταροχτυπιούνται" για το ποιός θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι στη νομή της εξουσίας. 

Φαινόμενα εκφυλισμού της εξουσίας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αντίστοιχα με εκείνα της δεύτερης τετραετίας Σημίτη.

Σελίδες ολόκληρες θα μπορούσαν να γραφτούν από το ρεπορτάζ που το NEWSBOMB έχει καταγράψει γύρω από τα υπόγεια δολοπλόκα ρεύματα εξουσίας τα οποία μέσα σε λίγους μόλις μήνες έχουν μετατρέψει την αυλή του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου σε ένα ανίερο παιχνίδι συσχετισμών και αντικρουόμενων συμφερόντων με μοναδικό κριτήριο: όχι φυσικά την σωτηρία του τόπου αλλά το ποιος από τους παρατρεχάμενους του Σαμαρά θα μπορέσει να έχει μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στην διαχείριση της εξουσίας, την λήψη αποφάσεων και τον επηρεασμό των εξελίξεων σε κομματικό και πολιτικό επίπεδο.
Όλα αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα, που γιγαντώνονται κάθε μέρα που περνάει όσο οδεύουμε φυσικά προς ενδεχόμενο ανασχηματισμό, συμβαίνουν κάτω απο την "μύτη" του Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός αν και έχει την εφυία να καταλάβει "τι παίζει" γύρω του, παραμένει εγκλωβισμένος σε προσωπικούς δεσμούς με πρόσωπα που τον πλαισιώνουν.
Είναι ενήμερος για τις συμπεριφορές τους και τον διαγκωνισμό των προσώπων της "αυλής" του, όμως τους αφήνει να τρώγονται σαν τα ποντίκια, πιστεύοντας ότι αυτά τα φαινόμενα δεν τον αγγίζουν...
Μία από τις μεγάλες κόντρες που είναι σε εξέλιξη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι αυτή ανάμεσα στον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Οι πληροφορίες φέρουν τον γνωστό και μη εξαιρετέο από τις παρεμβάσεις του στο έργο δημοσιογράφων κ. Μουρούτη να νιώθει "ριγμένος" παρότι ο Σαμαράς με την πρωθυπουργοποίησή του, του χάρισε μία τόσο σημαντική θεσμική θέση αναβαθμίζοντας τον ρόλο του από επιστημονικός συνεργάτης που ήταν κατά το παρελθόν πριν ο σημερινός Πρωθυπουργός αναλάβει τα ηνία της ΝΔ. Ο κ. Μουρούτης όμως φαίνεται να έχει άλλες βλέψεις για τον εαυτό του: άνθρωποι που συναναστρέφονται μαζί του καθημερινά λένε ότι θα ήθελε να δει τον εαυτό του σε μία αμιγώς πολιτική θέση, ίσως ακόμα και αυτήν του βουλευτή. Αυτός είναι ένας λόγος που θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση του Σίμου Κεδίκογλου, ο οποιος από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κάνει πολιτικές παρεμβάσεις τις οποίες ο Μουρούτης μόνο μέσω twitter μπορεί να κάνει. Από αυτό το σημείο- όπως λένε καλά όσοι ξέρουν τα όσα συμβαίνουν στο σάπιο Βασίλειο της Δανιμαρκίας- ξεκινάει ένας ανελέητος πόλεμος με πρωταγωνιστές τους δύο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Μουρούτης εναντίον Κεδίκογλου, και τούμπαλιν. Ο Κεδίκογλου φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι τα δημοσιεύματα που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας και στρέφονται εναντίον του, εκπορεύονται από τον διευθυντή του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, Γιώργο Μουρούτη. Για όσους μάλιστα γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, παρατηρούν ότι οι δύο άντρες κατά τις επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό αποφεύγουν να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Αίσθηση είχε προκαλέσει όταν πριν μήνες στις Βρυξέλλες, ο κ. Μουρούτης συνόδευε τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οδηγώντας τον στην ενημέρωση των δημιοσιογράφων, ενώ αυτή ήταν δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Τώρα το ποιος από τους δύο θα επιβιώσει δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Εκτιμάται όμως ότι η επιρροή Μουρούτη στο πρόσωπο του Σαμαρά είναι τόσο δυνατή, αντίστοιχη με εκείνη που είχε ο Τσουκάτος ή ο Πανταγιάς στον Σημίτη. Ο τελευταίος παρότι τους εμπιστευόταν με τυφλά, δεν δίστασε όμως να τους αποκεφαλίσει όταν είδε ότι θα χρεωνόταν ο ίδιος τα δικά τους παραστρατήματα. Κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν για το αν έχει το σθένος να κάνει ο Σαμαράς, ο οποίος - για όσους τον ξέρουν καλά- λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά και έχει πάντα το στοιχείο του προστατευτισμού για τους κοντινούς του ανθρώπους. Και αυτό είναι που έχει γλιτώσει τον Μουρούτη από πολλές "πατάτες" που έχει κάνει όλους τους προηγούμενους μήνες μέσω του twitter πλήττοντας ευθέως την εικόνα του Πρωθυπουργού.
Εξίσου δυνατή κόντρα μεγατόνων ήταν αυτή μεταξύ Μουρούτη και του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Στ. Παπασταύρου. Το όνομα του τελευταίου που βρέθηκε στην λίστα Λαγκάρντ, έδωσε την λαβή σε όσους δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επιρροή που είχε αποκτήσει στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, να τον καθαρίσουν. Όπως κι έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Μουρούτη ενεπλάκη πάλι σε αυτήν την ιστορία ξεκαθαρίσματος προσωπικών λογαριασμών.
Όμως τα περιστατικά αυτά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν πολλά άλλα ακόμα, τα οποία ξεδιπλώνουν την εικόνα μίας πρωθυπουργικής αυλής στην οποία ο καθένας προσπαθεί να διατηρήσει ή και να αυξήσει τον ρόλο της εξουσίας που θέλει να αισθάνεται ότι παίζει.
Η μόνη σωτηρία για τον Πρωθυπουργό ακούει στο όνομα Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος είναι τα αυτιά και τα μάτια του Σαμαρά στα όσα γίνονται γύρω του. Ο Χρύσανθος γνωρίζει από πρώτο χέρι τους υπόγειους πολέμους που έχουν ξεκινήσει. Και όλοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται την στιγμή που θα αποφασίσει να εισηγηθεί στον Σαμαρά μία αναγκαία εκκαθάριση στην πρωθυπουργική αυλή του... Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει να το κάνει. Το μέλλον θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου