Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη στο Πακιστάν


Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από την βομβιστική επίθεση στην Κουέτα του Πακιστάν, η οποία είχε στόχο μέλη της σιιτικής μειονότητας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί ξεπερνούν τους 80 και οι τραυματίες τους 200.


Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 64 νεκρούς αλλά όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τη νύχτα βρέθηκαν κι άλλοι σοροί στα συντρίμμια ενός διώροφου κτιρίου που κατέρρευσε μετά την έκρηξη.
«Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων είναι σιίτες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κουέτα,  προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο διότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με μήνυμά της προς δημοσιογράφους στην περιοχή, η Λασκάρ ε Τζάνγκβι, ένοπλη σουνιτική οργάνωση που είχε ιδρυθεί την δεκαετία του 1990 και είναι επίσημα εκτός νόμου στο Πακιστάν.  Η ίδια ένοπλη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι κατά σιιτών τον περασμένο μήνα, με πάνω από 80 νεκρούς.
Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε βυτιοφόρο όχημα και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, εξερράγη λίγο πριν κλείσει μια πολυσύχναστη, γεμάτη κόσμο αγορά σε μια σιιτική συνοικία όπου ζουν κυρίως μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαζάρων. Πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία Πακιστάν εναντίον της σιιτικής μειονότητας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετά την επίθεση  πλήθος εξοργισμένων πολιτών περικύκλωσε τη συνοικία και πέταξε αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, που συχνά κατηγορείται ότι δεν δρα για να προστατεύσει τους σιίτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου