Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Θλιβερή πρωτιά ύφεσης για την Ελλάδα το 2012


Η δραματική ύφεση στο νότο της Ευρωζώνης μεταφέρεται πλέον και στον Βορρά.

Το υψηλότερο ποσοστό ύφεσης στην Ευρωζώνη είχε η Ελλάδα το 2012 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία δείχνουν ότι πλέον η ύφεση μεταφέρεται και στον βορρά.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 αν και παρουσίασε μικρή επιβράδυνση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν έφθασε το 6,7%.
Σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012), το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% έναντι μείωσης κατά 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο (για την Ελλάδα δεν αναφέρονται τριμηνιαία στοιχεία). Το ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 0,6% σε ετήσια βάση.
Για το 2012 συνολικά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,5% και της Ευρωζώνης κατά 0,3%. Τη μεγαλύτερη ύφεση μετά την Ελλάδα κατέγραψαν η Πορτογαλία (3,8%), η Κύπρος (3%), η Ιταλία (2,7%) και η Ισπανία (1,8%).
Η κρίση δείχνει να μεταφέρεται στο Βορρά.
Στο φάσμα της ύφεσης βρίσκονταν ήδη η Ολλανδία και η Φινλανδία. Τώρα προστίθενται σε αυτές και η Γερμανία με την Αυστρία, όπου το ΑΕΠ υποχώρησε για πρώτη φορά εντός των τελευταίων ετών όπως αναφέρει η DW. Αν σημειωθεί νέα μείωση και το τρίμηνο που ακολουθεί, τότε και οι δύο αυτές χώρες θα εισέλθουν σε ύφεση. Στις χώρες του Νότου από την άλλη, η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώνεται κάθε τρίμηνο εξαιτίας της λιτότητας.
Οι μόνες χώρες της ΕΕ που σημείωσαν αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση ήταν Εσθονία (0,9%), η Λετονία (1,3%), η Λιθουανία (1%), η Ρουμανία και η Σλοβακία (0,2% και οι δύο) και η Βουλγαρία (0,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου