Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μείωση επιδομάτων πολυτέκνων

Σάββας Ι. Αναστασιάδης   
Νέα Δημοκρατία   
Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης   

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:  

Οικονομικών 
Εργασίας  κοινωνικών ασφαλίσεων και πρόνοιας
    


Θέμα:    Μείωση επιδομάτων πολυτέκνων



    Νέα δεδομένα για τη δημιουργία οικογένειας, επιφέρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα . Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο δείκτης γονιμότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2011, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 106.777 και οι θάνατοι 110.729, η χειρότερη δημογραφικά περίοδο από το 1940.


 Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση, με όλα τα επακόλουθα για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Όπως σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας, ή στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Αυτό κάνει την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών να γίνεται επιτακτική ανάγκη για την ομαλή συνέχιση της ζωής και της ύπαρξης του έθνους.


Αποδυναμώνοντας την ελληνική οικογένεια, οδηγούμε την ελληνική κοινωνία σε αποσάθρωση. Με τα πρόσφατα εισηγούμενα μέτρα, περί κατάργησης των οικογενειακών αφορολόγητών ποσών και μείωσης μέχρι εξαφάνισης των πολυτεκνικών επιδομάτων, η ελληνική οικογένεια δέχεται σοβαρά χτυπήματα. Συνεχίζοντας με αυτήν την πολιτική καταλήγουμε να χτίζουμε γηροκομεία και να κλείνουμε σχολεία.


Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ζήτημα εθνικό, ζήτημα προτεραιοτήτων και αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης, αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε έσοδα είναι προτιμότερο να συμμαζέψουμε την κρατική σπατάλη, την οργιάζουσα φοροδιαφυγή, την αυθαιρεσία συντεχνιών, παρά να θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική πολύτεκνη οικογένεια.


Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο τέκνο καταργούνται από 1/11/2012. Το δε πολυτεκνικό επίδομα αντικαθίσταται από 1/1/2013 από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων. Όλα αυτά με στόχο την εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ, όπως αναγράφεται  στην σχετικη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Αντ’ αυτού σύμφωνα με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «οι Άγιοι Πάντες» προτείνεται  «Τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας, ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ του Ν. 3454/2006, από 1ης Νοεμβρίου 2012 και εφεξής να καταβάλλονται μειωμένα κατά 15%, καταργούμενης κάθε διάταξης περί εισοδηματικών κριτηρίων»


Με την παραπάνω ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περίπου 103.000.000 ευρώ, αφού η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα και λοιπά, ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ    το μήνα   (57,5εκ.Χ15%Χ12).

 Με δεδομένα τα παραπάνω εκτεθέντα, με τα οποία συμφωνούν και οι σύλλογοι πολυτέκνων, ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί :


   Είναι στις προθέσεις τους να ρυθμίσουν νομοθετικά το θέμα;



Τετάρτη  28η Νοεμβρίου 2012                

                                              Ο Ερωτών Βουλευτής

                                            Σάββας Ι.  Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου