Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δήμαρχοι να σταματήσουν την κοροϊδία

Να κλείσουν τις υπηρεσίες των Δήμων Αττικής στις 29 και 30 Αυγούστου απείλησαν οι δήμαρχοι που συμμετείχαν την Τετάρτη στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη οικονομικών πόρων.
Ανάμεσα στα όσα προβάλουν είναι, και ο κατ’ αυτούς μικρός αριθμός θέσεων για την δωρεάν συμμετοχή παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Κι αυτό έθεσαν σήμερα, κατά την επίσκεψή τους στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αν κι όπως είπε ο υπουργός δεν υπάρχουν χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν απέκλεισε μια μικρή
αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους ανά ωφελούμενο παιδί ώστε έτσι να αυξηθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων οικογενειών στο πρόγραμμα.
Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ συμμετέχουν Δημοτικοί και Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί οι οποίοι έχουν δηλώσει πόσες θέσεις παρέχουν.
Οι γονείς που έχουν καταθέσει αιτήσεις και που συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα μόρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, επιλέγουν κατά σειρά από πίνακα, τέσσερις Παιδικούς Σταθμούς που προτιμούν, είτε Δημοτικούς είτε Ιδιωτικούς.
Μετά την επιλογή (υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό μοριοδότησης) δίνονται στους Παιδικούς Σταθμούς οι πίνακες των αποτελεσμάτων. Επομένως, είναι παραπλανητική η δήλωση ορισμένων «αρχόντων» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι «εμείς έχουμε θέσεις π.χ. για 1000 παιδιά και η ΕΕΤΑΑ μας ενέκρινε μονάχα 200 θέσεις». Πρώτον, δεν ενέκρινε η ΕΕΤΑΑ τις θέσεις αλλά οι γονείς και β) το κονδύλι που εγκρίθηκε για την κάθε περιοχή καθορίζει και τον αριθμό των παιδιών.
Πέρυσι, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν δοθεί 175 εκατ. ευρώ ενώ φέτος δίνονται μόνο 125 εκατ. ευρώ.
Πάμε όμως στην ουσία του θέματος.
Παρείχαν την περασμένη περίοδο όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί τροφεία στα παιδιά όπως ήταν υποχρεωμένοι από την σύμβαση που υπέγραψαν;
Μήπως σε ορισμένους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς δεν έδιναν στα παιδιά τροφεία;
Καταγγελίες πάντως υπάρχουν!
Πληρώθηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι απεργούσαν κι άρα οι Σταθμοί δεν λειτουργούσαν; Κι αυτό είναι γεγονός!
Όμως, στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς τέτοια φαινόμενα δεν υπήρξαν!
Τι λένε σήμερα οι δήμαρχοι στον υπουργό;
Πως θα κοιτάξουν να μειώσουν το κόστος ανά παιδί. Άρα, ή θα υποβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες ή κέρδιζαν πέρυσι περισσότερα σε σχέση με το κόστος της φροντίδας κάθε παιδιού. Και τα χρήματα που περίσσευαν που πήγαιναν;
Η πρόταση λοιπόν των δημάρχων να μειώσουν το κόστος ανά παιδί, αποκαλύπτει πολλά.
Η κακοδιαχείρηση κι η κατασπατάληση του Δημόσιου χρήματος από τους Δήμους είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια.
Οι κυβερνήσεις ποτέ δεν προσεγγίζουν αυτό το πρόβλημα γιατί κάνει τζιζ!
Και κάνει τζιζ γιατί οι δήμαρχοι και πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους είναι «δικά μας παιδιά». Τόσα «ρουσφέτια» μας κάνουν είτε με προσλήψεις, είτε με αναθέσεις, αυτούς θα κυνηγήσουμε;
Ο υπουργός έχει την υποχρέωση να εξετάζει αν το πρόγραμμα εκτελείται το πρόγραμμα σωστά από τους συμμετέχοντες Παιδικούς Σταθμούς, είτε αυτοί είναι Ιδιωτικοί είτε είναι Δημοτικοί.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα αποκτήσει σοβαρότητα μόνο όταν λειτουργεί σαν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων κι όχι σαν ομάδα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, προσωπικών ή «των δικών μας παιδιών».
Η συγκυβέρνηση των τριών έχει να επιλέξει ή θα είναι θέατρο σκιών που ο κόσμος θα γελά μαζί τους με τα καμώματά τους ή θα είναι ένας στιβαρός συνεργαζόμενος συνασπισμός τριών κομμάτων που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και τους πολίτες.
Μέχρι σήμερα, μέτρα για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος δεν έχουμε δει.
Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα γίνει η αρχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου